Facebook
Twitter
Google+

Технология


 

 

Примерна схема на инсталация на HHO система със Динамичен ПВМ

 

  

Как работи една HHO водородна система и какви са ползите от нея???

Ние я наричаме "Браун Газ генератор",  "Генератор на Газ на Браун"  или просто "водороден генератор" Този водороден генератор произвежда водород и кислород едновременно чрез процеса на електролиза, който е показан на схемата по-долу.  

Следва да  захраним с  постоянен ток HHO генератора, водата започва да се разпада на водород (две части) и кислород (една част) в абсолютно чистото им състояние – 99.99% чистота. Следващата стъпка е да отведем тази хомогенна смес от газ на Браун от водородния генератор до пред-горивната камера на двигателя, което се случва с помоща на вакуума създаден от самия двигател, като Браун газът влиза по линия на въздуха през въздушно-филтърната кутия, по възможност след Дебитомера и преди турбото , ако има такова съответно. Не е проблем Браун газа да премине през него.  Водорода и кислорода се смесват с останалото гориво (бензин, дизел и др. био горива) в пред-горивната камера и се отвеждат към цилиндрите. На практика се получава много по-ефективно изгаряне на гориво-въздушната смес в цилиндрите, защото веднъж водорода е гориво и втори път кислорода се явява катализатор за да изгори горивния микс по-пълноценно. Ние сме извлекли максимума ефективност от всяка капка конвенционално гориво в този случай. По-пълното изгаряне на горивото също така означава, че имаме по-голямо КПД.  При условие , че имаме най- ефективния HHO генератор (MMW 10.81) , излишък на мощност от алтернатора на автомобила (което е много важно) и правилна настройка на параметрите на автомобила (било то през компютъра или с външни симулатори - Вие може да получите:

 

 

 

 

 

 

1. Увеличение на пробега до 40%*

    * икономия от 40% се постига при определени автомобили, позволяващи настройки и с доста мощни алтернатори

2. Увеличение на динамиката на автомобила до 25%
   
* увеличават се Nm при повечето дизелови автомобили с до 25%

3. Намаляване на вредните емисии на CO2  до 80%

4. Намаляване значително износването на мотора

5. Намалява отлагания и нагари по двигателя*

      *Съответно , ако няма нагарите по леглата на клапаните или сегментите, то това означава, че по-добре се уплътнява и има по-добра работа, това се вижда най-вече при по-старите дизелови автомобили